keskiviikko 23. maaliskuuta 2011

"Perunaleivos"

Leivonnaiset ovat siitä hyviä, että jämät on usein helppo käyttää. Pullan voi kuivattaa korpuiksi, pikkuleivät jauhaa keksimurupohjaan ja melkein mistä vaan voi tehdä perunaleivoksia. En tiedä, mitä siihen oikeaan reseptiin kuuluu, mutta ihan hyvin näitä voi sanoa vaikka jämäpalleroiksi jos on tarkka nimityksistä. Tällä kertaa palleroiden uhriksi joutui se ensimmäinen Sacher-kokeilu, joka sai seurakseen yli jääneen suklaakuorrutteen ja kirsikkalikööriä.

Parhaat palleroni syntyivät ennen joulua pippaloitteni tähteistä. Niihin tuli sopivassa suhteessa pipari-, hiekkakakku- ja suklaakakkumuruja, maitosuklaata ja kirsikkalikööriä. Kirsikkalikööriä tein muutama vuosi sitten ensimmäistä kertaa, ja oikeastaan vahingossa. Halusin nimittäin tehdä joululahjaksi suklaakirsikoita Jan Hedhin Intohimona suklaa-kirjan ohjeella. Siinä neuvottiin säilömään kirsikoita konjakkiin sokerin kera. Kun sitten puolen vuoden kuluttua otin kirsikat konjakista, havaitsin tämän maukkaan sivutuotteen olemasssaolon. Hiekkakakku taas on fariinisokeriin tehtynä suosikkini perinteisistä kahvikakuista. Reseptin sain joskus äidiltäni joululahjaksi kakkuvuokaan sidottuna.

Hiekkakakku:

200 grammaa voita
2 ja puoli desiä fariinisokeria
3 munaa
2 rkr (mieluummin enemmän) konjakkia
1 tl leivinjauhetta
1 desi perunajauhoja
2 desiä vehnäjauhoja

Vaahdota voi ja sokeri. Lisää munat yksitellen ja sitten konjakki. Sekoita kuivat aineet ja siivilöi taikinaan. Paista 175 asteessa noin tunti.


Suklaakakku:

250 grammaa tummaa suklaata
200 grammaa voita
90 grammaa sokeria
konjakkia
5 munaa

Sulata suklaa voin ja sokerin kanssa. Lisää konjakki ja rikki vatkatut munat. Kypsennä vesihauteessa 180 asteessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti